Овощни Разсадници ЕЛИТ - гр.Петрич. За поръчки: Тел. 0745 6 1974, GSM 0896 333 777, E-mail: razsadnik_elit@abv.bg

RSS SyndicatorHome Отглеждане на овошки Овошки: Отглеждане на Маслина (Маслини)
Отглеждане на Маслина (Маслини) PDF Print E-mail

Отглеждане на Маслини - (Olea) Olea europea
Маслина (Olea) Olea europea са род бавно-растящи, но дълголетни дървета от семейство Маслинови (Oleaceae).Тя е вечнозелено дърво със сиво-зелени листа, малки бели ароматни цветове през пролетта, които произвеждат голямо количество прашец.Маслината е най-старото известно култивирано дърво в историята на човечеството. Има данни за отглеждането и отпреди 4 000 години преди до нашата ера.Младото маслиново дърво има гладка сива кора, която с годините става все по-грапава.
Плодове.
Плодът на маслината е костилков с месест околоплодник с дебелина от 0,2 до 1 сантиметър.Формата му е кръгла или овалноудължена. Цветът на кожицата варира от виолетов до черно-син.Костилката е заострено-вретеновидна или със заоблен връх.Масата на плодовото месо съставлява 65-95 % от общото тегло на плода,в зависимост от сорта.Голямата хранителна стойност на маслиновите плодове се дължи на високото съдържание на масло(зехтин)-50-70 % от сухото тегло на плода.Маслото (зехтинът) е най-лесно усвоимо от организма в сравнение с другите растителни масла.Въздейства добре върху черният дроб и храносмилателната система.
Температура.
Маслината е един от най-студоустойчивите субтропични овощни видове.Въпреки това тя се нуждае от определен климат -горещ през лятото, мека зима и много слънце. Студоустойчивостта и зависи до голяма степен от сорта и възрастта на дървото.Варира от минус 12 до - 18 градуса.Силните ветрове през зимата могат да причинят повреди по листата,пъпките и по-тънките клони. Най-чувствителни на ниски температури са цветовете на маслината - издържат до - 2 градуса.Зрелите плодове до – минус 3. Вода.Маслината притежава много голяма сухоустойчивост.За да оцелее при горещия и сух климат, маслиновото дърво има малки листа със защитно покритие.Въпреки това за увеличаване на добивите в промишлените насаждения желателно е да се поливат.Доказано е че при напояване добивите се увеличават до 3 пъти,а размера на плодовете с 30-50 %.Най подходящо е да се полива:
-От началото на вегетацията до началото на цъфтежа.
-При нарастване на плодовете,до началото на пигментацията им (при засушаване плодовете се набръчкват).
Светлина.
Маслината е светлолюбиво растение.Не понася засенчването.По високи добиви и по качествени плодове се получават когато маслината се отглежда на южни,добре огряни от слънцето склонове.
Почва.

Маслиновите дървета са по-малко взискателни от другите овощни видове и могат да растат и в бедни почви. Дори понасят известно засоляване.Подходящи за нея са леки,аерирани,водопропускливи и чакълести почви.Добре понася и варовити почви.Неподходящи за нея са тежките,глинести и влажни почви с високо намиращи се подпочвени води.
Торене на маслината.
(За качествен овощен посадъчен материал свържете се с нас -  http://www.razsadnik-elit.com ; E-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите ).Преди да се пристъпи към садене е важно да подберете внимателно мястото имайки предвид изискванията на този овощен вид. Пред-посадъчната подготовка е както при другите овощни видове. Площта се наторява - 3-4 тона оборска тор,150-200 кг/дка супер-фосфат, 100 кг/дка калии.Извършва се дълбока оран(60 см.) или риголване.
През есента се подхранват с по 200-300 г суперфосфат, 50-100 г.калии на 1 дърво.В началото на вегетацията се внася и азотният тор-200-250 г на дърво. След като влязат в плододаване торовите норми се завишават.Маслиновите дръвчета встъпват в плододаване на 3-тата година след засаждане,а в пълно плододаване около 10-15-та година.Средният добив от маслиново дърво при встъпването му пълно плододаване, в зависимост от сорта е 20 до 35 кг.В по-късен период добивите могат да достигнат и до 70 кг.от 1 дърво.Плодовете узряват през есента и зимата. След беритбата на плодовете се извършва дълбока оран в междуредията.Веднъж на 2-3 години се внасят по 3-4 тона оборски тор на декар,15кг/дка азот и 10 кг/дка калий активно вещество.
Засаждане на маслини.Изкопават се посадъчните ямки с размери минимум 60х60х60 см. Разстоянието на засаждане е 6х6,7х6,8х6 или 8х8 метра.Задължително след садене се поливат обилно. Едногодишните дървета се режат до 50-70 см над почвената повърхност – целта е да се създадат странични клони около централният клон на 30-60 см от повърхността.Неплододаващите маслинови дръвчета се поливат няколко пъти през годината.
Резитба на маслините.
С цел да дава повече плод, На дърветата се извършват подходяща резитба.В първите години се правият леки резитби за отстраняване на счупените клони. Оставят се 3-5 главни клона около централния клон на 20-30 см един от друг.Тази резитба е за доброто оформяне на короната.Резитби за плододаване – маслините произвеждат плодове на клоните от миналата година, затова много зелени клони са непродуктивни. Тя се извършва за да засили продуктивните клони, да се формира едновременна продуктивност за по-доброкачествено, особено за маслините за консумация. В плодородните почви, с добро наторяване и напояване, маслината се нуждае от по-слаби резитби, защото всички клони се снабдяват адекватно с хранителни вещества. При маслините за консумация, се препоръчва леко подрязване на излишните клони веднага след формиране на малките плодчета. Когато имаме алтернативно плододаване се препоръчва силна резитба на долните буйни клони през зимата,ако през предишната година дръвчетата са плододавали обилно.
При използването на този текст посочете източника:
(Овощен разсадник "ЕЛИТ"- http://www.razsadnik-elit.comТози е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите )

Olea, olive, de masline, d'oliva, Olivenol, de oliva, Маслини

Тагове: Отглеждане на маслина, маслини сорт маслиново дърво маслинено дърво сортове засаждане производство дръвчета цена цени обяви разсадник разсадници сорт продавам разсад плодни дървета садене овошни дръвче овощни дървета дърво храст търсене посадъчен материал,растителна защита резитба пръскане овощарство Fruit Nursery Tree Olea europea (Olea, Oleaceae Olea, olive, de masline, d'oliva, Olivenol, de oliva)

 

Декоративни овощни дръвчета

Череши                    Круши
image1 image1
Вишни                     Сливи
image1 image1

Създадени овощни градини

Първа година         Втора година
image1 image1
Трета година              Подложки
image1 image1

Намерете ни в FacebookНОВО - Годжи Бери Goji berry

Годжи Бери Goji berry
image1Азиатско растение от семейство Solanacea.Goji berry е Добре разклонен храст,който има многобройни тънки,изправени леторасти, достигащ... Още >>>

Засаждане на Овощни Дървета

НОВО - Синя Амер. Боровинка

Синя Американска Боровинка
image1Дървесината издържа до под – 30 градуса С,а плодните пъпки до под -25-27 градуса С. Изискват кисели почви.Високохрастовите боровинки са многогодишни храсти... Още >>>

Присаждане Овошки на Пъпка

НОВО - Червена Амер. Боровинка

Червена Американска Боровинка
image1
Червената боровинка е вечно зелено ниско пълзящо растение. при нея има два вида растеж. Единия е образуване на дълги ластуни достигащи до 1,5-2 линейни... Още >>>

Пръскане на Овощни Градини

RocketTheme Joomla Templates