Овощни Разсадници ЕЛИТ - гр.Петрич. За поръчки: Тел. 0745 6 1974, GSM 0896 333 777, E-mail: razsadnik_elit@abv.bg

RSS SyndicatorHome Отглеждане на овошки Овошки: Отглеждане на Кайсия (Кайсии)
Отглеждане на Кайсия (Кайсии) PDF Print E-mail

Отглеждане на кайсии
Кайсията
(Prunus armeniaca, apricot) е вид растения от семейство Розоцветни (Rosaceae).
Дървото встъпва рано в плододаване - още през третата година след засаждането.
Плодовете узряват рано, непосредствено след тези на черешата и вишнята. Специфичните биологични особености на кайсията, нейните високи изисквания към климатичните и почвени условия налагат особено голямо внимание при избора на място за нова кайсиева градина. Температурните колебания и повратните мразове в края на зимата и началото на пролетта са най-големите врагове за този овощен вид. Подходящи за отглеждане на кайсията са местата в близост до водни басейни, планински реки и склонове на по-малки възвишения, където има въздушен дренаж и не се задържа студен въздух.
Разстояние на засаждане.(За качествен овощен посадъчен материал свържете се с нас- http://www.razsadnik-elit.com )Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите Кайсиевите дръвчета се засаждат на растояние 4х5,4х6,5х6 .
За създаване на кайсиеви градини или засаждане на единични дървета се избират места с лек наклон, със северно, североизточно или северозападно изложение. Кайсията изисква дълбоки, леки, добре дренирани почви с дълбоки подпочвени води. При използване на подходяща сливова или джанкова подложка те могат да се отглеждат и на по-тежки и влажни почви.Жизнеността, дълголетието и родовитостта зависят най-вече от правилния избор на подходящ сорт.  
При по-тежки и влажни почви намират приложение джанковата и сливовата подложки.
Резитба на кайсията.Подходящи типове корони са подобрено етажна и полуплоска.
Подобрено етажната корона се състои обикновено от 6-8 скелетни клони, от които 3-4 образуват първия етаж а останалите се разполагат поединично върху водача, формирането на короната в зависимост от силата на растежа става за 3-4 години. В първите години на плододаване кайсиевите дървета имат силен растеж. След встъпване в пълно плододаване започва по-силна резитба, като се реже на две - и тригодишна дървесина. За да има добро плододаване, трябва да се поддържа прираст на продължителите на скелетните клони не по малко от 30 - 40 см. За интензивни кайсиеви градини с по-гъсто засаждане добри резултати дава полуплоската корона. При нея стволът на дърветата е 50 - 60 см. Резитбата при кайсията се свежда до отстраняване или съкращаване на силни клони, насочени към междуредието, като стремежът е скелетните клони да са насочени по посока на реда. Общият брои на скелетните клони не е фиксиран точно и не се изисква формиране на точно определени етажи. След петата-шестата вегетация се прави резитба за ограничаване височината на короната.През вегетацията кайсията е чувствителна към засушаване.При липса на достатъчно валежи е наложително да се полива, като влажността на почвата трябва да се поддържа над 70% от ППВ. Трябва да се обърне внимание на поливките 2-3 седмици преди беритбата.
Торене на кайсията
.
В млада възраст кайсията изпитва нужда преди всичко от азотно торене.
В зависимост от почвеното плодородие годишно се внасят от 50 до 100 г. амониева селитра на 1 кв.м., като към 5-6 година се преминава към торене на цялата площ на насаждението.
Най-добре е азотните торове да се внасят на два пъти половината от нормата през март и останалата половина - в края на май. Фосфорните и калиевите торове се внасят периодично през 3-4 години.  Почвата трябва да се поддържа чиста от плевели чрез обработки,а след 2-та година може да се използват и хербициди.Продължителноста на живот на кайсиевите дръвчета е над 30 години.От едно дърво могат да се получават средно 70-80 кг.плодове.
Prunus armeniaca, apricot, albicocca, Aprikose, albaricoque, caisa, Кайсия, Абрикос
При използването на този текст посочете източника: (Овощен разсадник "ЕЛИТ"- http://www.razsadnik-elit.com )

Тагове: Отглеждане на Кайсия, кайсия сорт сортове засаждане,дръвчета цена цени обяви разсадник разсадници дърво продавам разсад овошки плодни дървета садене овошни дръвче овощни дървета храст търсене посадъчен материал,растителна защита резитба пръскане apricot.

 

Декоративни овощни дръвчета

Череши                    Круши
image1 image1
Вишни                     Сливи
image1 image1

Създадени овощни градини

Първа година         Втора година
image1 image1
Трета година              Подложки
image1 image1

Намерете ни в FacebookНОВО - Годжи Бери Goji berry

Годжи Бери Goji berry
image1Азиатско растение от семейство Solanacea.Goji berry е Добре разклонен храст,който има многобройни тънки,изправени леторасти, достигащ... Още >>>

Засаждане на Овощни Дървета

НОВО - Синя Амер. Боровинка

Синя Американска Боровинка
image1Дървесината издържа до под – 30 градуса С,а плодните пъпки до под -25-27 градуса С. Изискват кисели почви.Високохрастовите боровинки са многогодишни храсти... Още >>>

Присаждане Овошки на Пъпка

НОВО - Червена Амер. Боровинка

Червена Американска Боровинка
image1
Червената боровинка е вечно зелено ниско пълзящо растение. при нея има два вида растеж. Единия е образуване на дълги ластуни достигащи до 1,5-2 линейни... Още >>>

Пръскане на Овощни Градини

RocketTheme Joomla Templates