Овощни Разсадници ЕЛИТ - гр.Петрич. За поръчки: Тел. 0745 6 1974, GSM 0896 333 777, E-mail: razsadnik_elit@abv.bg

RSS SyndicatorHome Отглеждане на овошки Овошки: Отглеждане на Арония - Aronia melanocarpa Aronija Aронија
Отглеждане на Арония - Aronia melanocarpa Aronija Aронија PDF Print E-mail

Арония- Aronia melanocarpa Aronija Aронија, род Sorbus, подрод Aronia на семейство Розоцветни (Rosaceae).
Родината му е северна Америка. Поради ценните му качества, напоследък има доста голям интерес към нея. Добивите от един храст варират от 4-12 кг, но могат да достигнат и 15 кг.
Аронията представлява храст, достигащ височина 2.5 – 3 метра,с лъскави, не назъбени листа,които през есента стават оранжевочервени.В първите 3-4 години младите храсти са компактни,след което достигат до 1,5-2 метра в диаметър.Цветовете са събрани по 15-20 сравнително сбити съцветия.Цъвтежът започва около средата на м.май и продължава 8-10 дни.Плодовете му са дребни синьо-черни зрънца (колкото плода на глог)които по форма наподобяват миниатюрни ябълки.По-едри са,по-тръпчиви, по-твърди и по-кисели от тези на касиса.След беритба тръпчивостта им намалява.
Плодовете на аронията съдържат много витамини – Р,С, Е, К, РР, каротин, витамини от серията Б, органични киселини, захар. По съдържание на органични киселини плодовете на аронията значително превъзхождат ягодите, малините, червеното френско грозде и мандарините. Съдържат още калий, калций, фосфор, магнезий, пектин, дъбилни вещества и още много други.Препоръчва се за лечение на атеросклероза,високо кръвно налягане,диабет,при нарушение на нервната система и мн.др. Сокът на аронията е много лечебен, помага на обмяната, кръвообразуването и тонуса, стимулира щитовидната жлеза, активизира пропускливостта и еластичността на кръвоносните съдове. Кората на аронията понижава кръвното налягане..
Изисквания към почвата.Аронията вирее добре на най – различни почви, освен солените, мочурливите и каменистите. Но за да получаваме редовно добри реколти, трябва да я отглеждаме на добре напоени, леки и пропускливи почви.Най- подходящи за нея са песъчливо – глинестите и горските почви. Аронията е светлолюбива и много взискателна към температурата растение. Ако почвата е кисела, трябва да се внесе варовик.Издържа до минус 30-32 градуса.Добре се развива в предпланинските области с надморска височина 1 000-1200 м.и където сумата на валежите е по – висока, а и атмосферната влажност е повече.Климатичните условия у нас са подходящи за отглеждането на аронията и за получаване на добри реколти. Поради късният цъвтеж, за нея не са опасни късните пролетни застудявания, които често съсипват овощната реколта.
Разстояние на засаждане.Оптималната схема на засаждане е от 1,5 до 2,0 метра в редовете и 3,00 метра между редовете.За качествен овощен посадъчен материал свържете се с нас http://www.razsadnik-elit.com Предпосадъчната подготовка, засаждането на аронията и грижите по отглеждане на арония са подобни на тези при храстовидните ягодоплодни овощни видове. Растенията се засаждат на такава дълбочина, на каквато са били при производството на посадъчен материал.
Резитба на аронията.След садене фиданките се съкращават на около 60-70 см.През следващите години (ежегодно) се оставят по 4-6 издънки,равномерно разположени.Едногодишните леторасти не се изрязват за да не се сгъсти прекомерно храста.В добре оформен храст трябва да има 25-30 основни издънки,който са на различна възраст-1-2-3-4-5 и 6 годишни.През следващите години резитбата се изразява в премахването на счупените,сгъстяващите храста,слабите и 6-годишните издънки. След 8-10-ата година трябва да се извърши резитба за подмладяване. При нея издънките се съкращават на 1 м височина от почвената повърхност. През следващите години добивите се получават (и увеличава) от новоизрастналите клони. Качеството на плодовете също се повишават значително в сравнение със застарелите храсти. Такава резитба се се извършва периодично през 3-4 години.
Ежегодно се извършват 3-4 обработки на почвата за разрохването и унищожаването на плевелите на дълбочина около 10 см в междуредията и около 5-6 см вътре в реда, като се внимава да не повредят корените, а по-дълбоката оран се извършва при внасяне на торовете.
Торене на аронията. През 2-3 години при плододавщите насаждения се извършва торене с оборска тор, фосфор и калий. Те се внасят с есенната оран на дълбочина не повече от 20 см. Ориентировачните норми са: оборска тор 3 т/дка, Фосфор – 10-15 кг/дка и Калии –12-15 кг/дка (активно вещество).
Поливане на аронията.Аронията е взискателно растение към влагата, затова за получаване на високи добиви напояването е от голямо значение. За ней най-критични са засушаванията по време на наедряване и зреене на плодовете през месеците юли и август. Тогава задължително се полива минимум 3-4 пъти месечно.
Средният добив от декар е около 800 - 1200 кг.
и повече...При добро отглеждане и по гъсто засаждане добивът се увеличава.Примерно при 1,5 х 3,0 метра разстояние на засаждане в декар влизат 220 броя растения,при добив от около 8 кг. от растение добивът от декар е около 1 800 кг.
При 1,5 х 2,5 метра разстояние на засаждане в декар влизат 266 броя растения добивът от декар е около 2 130 кг. При беритбата на арония предназначените за преработка плодове се събират без щитчета, а плодовете, които ще се съхраняват по-дълго, се откъсват заедно с щитчетата, като се внимава да не се нараняват клончетата.
ДОСЕГА НЕ СА УСТАНОВЕНИ НЕПРИЯТЕЛИ И БОЛЕСТИ НАПАДАЩИ АРОНИЯТА!Това я прави много ценен овощен вид,за което отглеждане не се изисква влагането на много средства.
Aronia melanocarpa, Aronia, Sorbus melanocorpa, Арония черноплодная
При използването на този текст посочете източника:
(Овощен разсадник "ЕЛИТ"- http://www.razsadnik-elit.com )

Тагове: Отглеждане на арония, търсене на арония, арония посадъчен материал, арония бг, растение арония, производство на арония фиданки разсадник разсадници сортове дървета овошни дръвчета,дърво дръвче цена цени,обяви продавам разсад плод овощарство,овощни градини, Fruit Nursery Tree Aronia melanocarpa, Aronia, Sorbus melanocorpa.

 

Декоративни овощни дръвчета

Череши                    Круши
image1 image1
Вишни                     Сливи
image1 image1

Създадени овощни градини

Първа година         Втора година
image1 image1
Трета година              Подложки
image1 image1

Намерете ни в FacebookНОВО - Годжи Бери Goji berry

Годжи Бери Goji berry
image1Азиатско растение от семейство Solanacea.Goji berry е Добре разклонен храст,който има многобройни тънки,изправени леторасти, достигащ... Още >>>

Засаждане на Овощни Дървета

НОВО - Синя Амер. Боровинка

Синя Американска Боровинка
image1Дървесината издържа до под – 30 градуса С,а плодните пъпки до под -25-27 градуса С. Изискват кисели почви.Високохрастовите боровинки са многогодишни храсти... Още >>>

Присаждане Овошки на Пъпка

НОВО - Червена Амер. Боровинка

Червена Американска Боровинка
image1
Червената боровинка е вечно зелено ниско пълзящо растение. при нея има два вида растеж. Единия е образуване на дълги ластуни достигащи до 1,5-2 линейни... Още >>>

Пръскане на Овощни Градини

RocketTheme Joomla Templates