Овощни Разсадници ЕЛИТ - гр.Петрич. За поръчки: Тел. 0745 6 1974, GSM 0896 333 777, E-mail: razsadnik_elit@abv.bg

RSS SyndicatorHome
Размножаване на Годжи Бери Goji Berry - Овощен Разсадник Елит PDF Print E-mail

Размножаване на Годжи Бери

Годжи Бери може да се размножава по няколко начина:
1.Зелени резници
2.Зрели резници
3.Семена
4.Вкореняване на отводи.
5.Коренови издънки
(разделяне на храста)

1.Размножаване чрез Зелени резници.
Годжи Бери Размножаване чрез Зелени Резници Goji BerryВ средата на юни, храстите бързо нарастват и образуват зелена маса и леторасти,който могат да се използват за размножаване на Годжи Бери.
Избират се леторасти,възможно по-дебелите от храста,нарязват се на дължина 18-25 см.Докато събираме резниците същите съхраняваме във вода за да не завяхват или изсъхнат.Нарязаните резници се съхраняват във чиста вода едно денонощие,след което се засаждат (набучват) 1/3 в саксии или лехи в добре обработена почва.За по-добро вкореняване може да се използват препарати за вкореняване.
Не допускайте засушаване на субстрата (почвата) по време на вкореняването, както и преполиване, което води до загниване на леторастите.Докато резниците нямат корени се нуждаят от висока въздушна влажност .Когато се използват малък брой резници може да се използва миниатюрна оранжерия,  полиетиленов плик или стъклен буркан.В горещите часове на деня трябва да засенчвате лехите….

2.Размножаване чрез зрели резници.
Годжи Бери Размножаване чрез Зрели Резници Goji BerryРезниците се събират след окапването на листата от м.ноември до развитието на храстите м.март.От здрави растения избираме добре развити леторасти с минимум дебелина 0,3 cm,вдървесени.Нарязваме на 18-20 см дълги резници.Във връхната си част резника се реже под наклон от 45 градуса,а в основата перпендикулярно.
Вързани на малки снопчета от по 10 или 25 броя се потапяне от 2-3 часа до 24 часа във вода.
В по-южни райони,където зимата е по-мека засаждането може да стане преди падането на големите студове – от началото до края на м.ноември.
В райони с по-студена зима засаждането става рано на пролет – м.март-април.До тогава резниците могат да се съхраняват в речена пясък в студени помещения или в хладилници.
За по-добро вкореняване може да се използват препарати за вкореняване – индолил маслената киселина (ИМК), индолилоцетна киселина,ризопон и др.
Резниците се засаждат в бразди през 6-10 см един от друг на дълбочина 2/3.Растоянието между браздите варира от 40 до 70 см.

За подобряване(задържане) на влага и температура на почвата може да се мулчира.

3.Размножаване на семена.Изберете плодове с ярък цвят, добре узрели без механични повреди по тях.(ОТ СУШЕНИ ПЛОДОВЕ СЕМЕНАТА ИМАТ МАЛКА КЪЛНЯЕМОСТ).
Накиснете плодовете за няколко часа в чиста вод Годжи Бери Размножаване чрез Семена Goji Berryа.След това разтрийте плодовете в съд с топла вода 30-60 ℃ докато плодовото месо и семената се отделят.
Поставете малки семенца в фина цедка,тензух… и ги изплакнете.Семената трябва да се подсушат за няколко дни на сянка.
Засяването на семената става през пролетта края на март до началото на април в торф,хубава градинска почва.Засаждането може да се извърши и в малки табли за разсад,саксии или директно отвън в лехи.Дълбочината на засаждане трябва да е от 1 до 3 см.
Кълняемостта е най-добра при температура от 18-20 °C.Не допускайте засушаване на субстрата (почвата) по време на покълването, както и преполиване, което води до загниване на семената.
Разсадът трябва да е на мястото,където да получава достатъчно слънчева светлина за да расте нормално.Когато растението достигне височина 6-10 см можете да се разсади в по голям контейнер (саксия).В горещите часове на деня трябва да се засенчва.

4.Вкореняване на отводи.
Годжи Бери Размножаване чрез Отводки Goji BerryОт средата до края на юни израсналите млади леторасти могат да се използват за размножаване чрез вкореняване на отводи.За целта превиваме и полягаме летораста в предварително изкопана плитка бразда 5-10 см.Затрапва се летораста в браздата с рохкава пръст,така че върха да расте изправен.Поливаме редовно.До края на есента се вкоренява.Отделяме (изрязваме) отвода от майчиното растение след окапването на листата,най често към края на м.октомври и засаждаме на постоянно място или доодгледайте в бразди за следващата година.

5.Коренови издънки (разделяне на храста).Годжи Бери може да се размножава чрез разделяне на храста и коренови издънки.След окапването на листата,когато растението е в покой може храста да се извади от почвата като се внимава да не се нараняват корените и издънките израснали от тях.
Кореновите издънки се изрязват внимателно с лозарска ножица с възможно повече корени по тях.Навързват се на снопчета по 10 или 25 и се затрапват в бразди докато се засадят на постоянно място.
Разделянето на храста се извършва с много добре наточени режещи инструменти и се цели минимално нараняване,тъй като при него прерязваме целият храст (1 храст може да разделим на 4-5).Засаждаме веднага след разделянето му.Поливаме обилно.

Този текст е защитен с авторски права,при използването му посочете източника:(Овощен разсадник “ЕЛИТ”- www.razsadnik-elit.com)

Още по темата:
- Какво е Годжи Бери Goji berry
- Засаждане на Годжи Бери Goji berry
- Отглеждане на Годжи Бери Goji berry
- Резитба на Годжи Бери Goji berry
- Торене на Годжи Бери Goji berry
- Болести и Неприятели при Годжи Бери Goji berry (Пръскане)

 

Декоративни овощни дръвчета

Череши                    Круши
image1 image1
Вишни                     Сливи
image1 image1

Създадени овощни градини

Първа година         Втора година
image1 image1
Трета година              Подложки
image1 image1

Намерете ни в FacebookНОВО - Годжи Бери Goji berry

Годжи Бери Goji berry
image1Азиатско растение от семейство Solanacea.Goji berry е Добре разклонен храст,който има многобройни тънки,изправени леторасти, достигащ... Още >>>

Засаждане на Овощни Дървета

НОВО - Синя Амер. Боровинка

Синя Американска Боровинка
image1Дървесината издържа до под – 30 градуса С,а плодните пъпки до под -25-27 градуса С. Изискват кисели почви.Високохрастовите боровинки са многогодишни храсти... Още >>>

Присаждане Овошки на Пъпка

НОВО - Червена Амер. Боровинка

Червена Американска Боровинка
image1
Червената боровинка е вечно зелено ниско пълзящо растение. при нея има два вида растеж. Единия е образуване на дълги ластуни достигащи до 1,5-2 линейни... Още >>>

Пръскане на Овощни Градини

RocketTheme Joomla Templates